Sabit hat telefon numaramıza 7/24 ulaşabilir ve rezervasyon sağlayabilirsiniz.
Sürdürülebilirlik Raporu
İçindekiler
- Rapor Hakkında
- Hakkımızda
- Kapsam
- Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi
- Yasal Uyum
- Paydaşlar Ve İletişim
- Personel Hayatı
- Erişebilirlik Satın Alma
- Çevre Ve Doğa Koruma
- Enerji Verimliliği Politikası
- İnsan Kaynakları Politikası
- İş Sağlığı Ve İşçi Güvenliği Politikası
- Kadın Hakları Ve Cinsiyet Eşitliği Politikası
- Sosyal Sorumluluk Politikası
- Bilgilendirme
- Tarihi Ve Dini Yerleri Ziyaret Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
- Korunan Alanlarda Uyulması Zorunlu Kurallar
- Kültürel Alan Tanıtımı
- Çevre Koruma Atık Yönetimi Politikası
- Çocuk Hakları Sömürü Ve Taciz Politikası
- Kültürel Sürdürülebilir Politikası
Rapor Hakkında
Sürdürülebilir turizm ve kalkınma konusunda sorumluluklarımızın bilincinde ve kararlıyız. Gelecek nesiller için daha iyi bir dünya bırakmaya çalışıyoruz. Kurumsal vizyonumuz, misyonumuz, kültürümüz, değerlerimiz ve etik ilkelerimiz bu sorumluluklarımızı yerine getirirken bize yön veriyor.
Turizm sektörünün önde gelen butik markalarından biri olarak sürdürülebilir turizm konusunda sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu yüzden sadece misafirlerimizin değil çalışanlarımızın da bilinçlenmesini aynı derecede önemsiyoruz. Sosyal sorumluluk farkındalığını sürekli olarak artırıyor ve çevre dostu yönetim şeklini tutarlı bir biçimde uyguluyoruz.
Yönetim şeklimizin temeli “sürdürülebilir turizme” dayanıyor. Bizden sonraki nesle daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için, ürün ve hizmetlerimizi en yüksek kalitede tutarken bile doğal kaynaklarımızı sürdürülebilir bir yöntemle kullanıyoruz. Şirket olarak, yeni bir şey yapmaktansa, eskiyi geri dönüştürerek yeni bir ürün sunmak ana mottolarımızdan birisidir.
FIER LIFE CENTER ailesi olarak turizmde sürdürülebilirlik çalışmalarının çevresel ve kültürel miras üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirdiğinin ve sürdürülebilir turizmin getirdiği sorumlulukların bilincindeyiz. Gelecek nesiller için daha iyi bir dünya bırakmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda çevresel etkilerin azaltılması, enerji, su ve atık yönetimi, kültürel ve sosyal mirasın korunması, yerel halka ekonomik ve sosyal olarak fayda sağlama ve çevreyi koruma gibi sürdürülebilirlik kavramı içinde yer alan birçok konuda çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
İklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın öneminin her geçen gün daha çok hissedildiği günümüz dünyasında üzerimize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeyi amaç edinmekte, çevre bilincinin çalışanlarımız tarafından benimsenmesi için çaba göstermekteyiz. Sürdürülebilirlik risklerinin etkin biçimde yönetilmesi ve sürdürülebilir büyümenin uzun vadeli stratejilerle sağlanmasına odaklanarak başarımızı her geçen gün arttırmayı hedeflemekteyiz.

Hakkımızda
Vizyonumuza ulaşmak yolunda;
FIER LIFE CENTER ailesi olarak ve adına yayınlanan bu sürdürülebilirlik raporu ile tesisimizin sürdürülebilirlik performansı ve etkileri tüm paydaşlarımızın dikkatine sunulmaktadır.
Misafir memnuniyetini ön planda tutan bir Turizm yatırım şirketi olan, sorumlu üretim, hizmet ve tüketim sağlamayı hedeflemekteyiz ve bunu sürekli hale getirmek için çalışmalarımız devam etmektedir.
Takım ruhu içinde tüm çalışanları ile birlikte üstün hizmet kalitesinden vazgeçmeden, ‘‘ doğayı tüketmek değil koruyarak kullanma ‘’ ilkesi doğrultusunda, çevreye duyarlılığı ve anlayışı ile konukların her zaman tercih ettiği, misafir memnuniyetini esas alarak aile sıcaklığı ile örnek bir tesis olmak. Tercih ettiğimiz ürünler ve sergilediğimiz yaklaşımlarımız ile sürdürülebilir turizm için çalışıyoruz.
Sürdürülebilirlik Politikası
Enerji ve su kaynaklarının verimli kullanımını teşvik ediyor ve atık miktarını azaltmayı hedefliyoruz. Yerel ekosistemi korumak ve biyoçeşitliliği desteklemek için çevresel etkileri minimize ediyoruz. Geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda personelimize ve misafirlerimize bilinçlendirme yapıyoruz.
Sosyal ve Kültürel Hassasiyet
Yerel topluluklarla iş birliği yaparak ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekliyoruz. Yerel kültürel değerleri ve mirası koruyor ve teşvik ediyoruz. Tüm personelimizin adil iş uygulamaları, eşitlik ve çeşitlilik prensiplerine uyduğunu sağlıyoruz.
Ekonomik Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilir tedarikçilerle çalışmayı teşvik ediyoruz ve yerel ekonomiye katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlamak için süreçlerimizi sürekli olarak gözden geçiriyoruz.
Kalite Yönetimi
Misafir memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için kalite standartlarına sıkı bir şekilde bağlı kalıyoruz. Sürekli iyileştirme prensiplerine dayalı olarak personelimizin sürekli eğitim ve geliştirmeyi taahhüt ediyoruz.
İnsan Hakları ve Çalışan Hakları
İş etiği standartlarına ve insan haklarına tam uyum sağlıyoruz. Adil çalışma koşullarını destekliyor, her türlü ayrımcılığı reddediyoruz.
Sağlık ve Güvenlik
Misafirlerimizin ve çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğini en üst düzeyde tutmak için gerekli önlemleri alıyoruz. Hijyen ve temizlik standartlarını sürekli olarak gözden geçirerek güvenli bir ortam sağlıyoruz.
Risk ve Kriz Yönetimi
Riskleri değerlendiriyor, önlem alıyor ve sürekli olarak yönetim süreçlerimizi iyileştiriyoruz. Kriz durumlarında hızlı ve etkili bir şekilde hareket etmeyi sağlamak için kriz planlarını hazırlıyor ve güncelliyoruz. Personelimizi acil durumlara hazırlamak ve müdahale yeteneklerini güçlendirmek için eğitim ve farkındalık programları düzenliyoruz. Bu sürdürülebilirlik politikası, tesis olarak sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma ve daha iyi bir gelecek için taahhütlerimizi yerine getirme çabalarımızı yansıtmaktadır. Politikamızı sürekli gözden geçiriyor, güncelliyor ve tüm paydaşlarımızla paylaşıyoruz.
Sürdürülebilir Turizm Sorumlusu Atama Yazısı
Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında firmamızdaki uygulamaları yönetim adına koordine etmek, yürütmek ve rapor etmek üzere bir personellimizi Sürdürülebilir Turizm Sorumlusu olarak atamış bulunmaktayız. Bu belge, otelimizin tüm yönetim süreçlerini kapsayacak şekilde uyarlanabilen ve geliştirilebilen bir Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi (SYS)’nin temel çerçevesini oluşturmakla beraber kuruluşumuzun politikalarını ve uygulamaları ortaya koymaktadır. Bu belge, otelin tüm paydaşları, misafirleri ve personeline yönelik hazırlanmıştır. Sistemimiz otelimizin büyüklüğüne ve kapsamına uygun olacak şekilde sürekli geliştirilmektedir. Sürdürülebilirliği bir kurum kültürü haline getirirken, bu kültürü iç ve dış tüm paydaşlarımızın da bir hayat kültürü haline getirmesi için, öncü ve örnek güç olmayı amaçlıyoruz.
Turizm ve sürdürülebilir uygulamaların lüks ve misafir konforuyla bir arada bulunabileceğine inanıyoruz. Sürdürülebilirlik felsefemizi benimseyerek, gezegenimizin korunmasına aktif olarak katkıda bulunurken misafirlerimiz için unutulmaz ve çevreye duyarlı bir deneyim sunmayı hedefliyoruz. Grubumuzun sürdürülebilirlik değerleri doğrultusunda, çevre dostu uygulamaları teşvik etmeye ve çevresel sorumluluk felsefesini geliştirmeye kararlıyız. Sürdürülebilirliğin sadece bir trend değil, operasyonlarımıza ve misafir deneyimimize yön veren temel bir ilke olduğuna inanıyoruz.
Vizyonumuzun ve değerlerimizin merkezinde sürdürülebilirlik önemli bir rol oynamaktadır. Misafirperverliğin gezegenimizin ve topluluklarımızın refahı ile uyumlu bir şekilde bir arada var olabileceğine inanıyoruz. Enerji verimliliğimizi, yenilenebilir enerji kullanımımızı, su tasarrufu, atık minimizasyonu ve sürdürülebilir tedarikimizi geliştirmek için sürekli çalışıyoruz. Sürdürülebilir yönetim sistemimizin temeli risk analizine da- yanmaktadır. Çevre, doğal afetler, toplum, kültür, ekonomi, kalite, insan hakları, sağlık, güvenlik başlıklarında risk analizi yapılmaktadır. Gerekmesi halinde yeni başlıklar da eklenebilmektedir.
Sürdürülebilirlik yaklaşımımızın çatısını; Çevreye Saygı → Sosyal İnsan → Adil Yönetişim Kavramları oluşturmaktadır.
FIER LIFE CENTER, sürdürülebilirlikle ilgili olarak, Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı’nın üçüncü aşama yükümlülüklerini yerine getireceğini ve sürdürülebilirlik performansının artırılması için sürdürülebilir yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesini taahhüt eder. Sektörün durumu, çevresel, toplumsal, teknolojik, ekonomik ve kültürel riskler, mevzuat kaynaklı değişiklik ve güncellemeler dolayısıyla yönetim sistemimiz sürekli gözden geçirilmekte, gerekli olması durumunda sistem ve politikalar güncellenmektedir.
Şekil 1. PUKÖ Döngüsü
Planla: Otelimiz çevre, toplum, kültür, ülke ekonomisi ve yönetim sistemi konularına önem vermekte ve hedefler belirlemektedir. Belirlenen hedeflere ulaşabilmek için izlenecek yol haritası ve eylemleri planlamaktadır.
Uygula: Otelimiz çevresel, kültürel, sosyal, insan hakları, sağlık ve güvenlik ile ilgili temel politikalarını ve uygulamalarını belirler. Bunları, ilgili personel tarafından tanımlanan aralıklarla izler, ölçer ve kaydeder.
Kontrol et: Otelimizde hem personel hem de müşterilerden gelen geri bildirimler izlenir ve kaydedilir. Gerekmesi halinde düzeltici önlemler alınır.
Önlem al: Otelimizin kontrol et adımında belirlenen sorunları düzeltmek için harekete geçtiği adımdır. Düzeltici önlem ve işlemler kayıt altına alınarak arşivlenir.
FIER LIFE CENTER, yürürlükteki yasa, mevzuat ve uluslararası sözleşmelere uymayı taahhüt eder, bunların güncel bir listesini bulundurur ve bunlarla ilgili personelini düzenli olarak bilgilendirir, personele gerekli eğitimleri sağlar. Sorulması veya ibraz edilmesinin istenmesi halinde otelimiz gerekli tüm izin, sertifika ve belgeleri ilgili kişi ve kurumlara ibraz eder.
FIER LIFE CENTER , tanıtımda tüm kesimlere doğru bilgi verir. Tanıtımda her zaman gerçek görsel materyal kullanır. İnternet sitesinde, sosyal medya hesaplarında ve diğer basılı ve yazılı tanıtım kanallarında ve pazarlama iletişiminde otelimiz, ürün ve hizmetleri açısından şeffaf ve gerçekçi bir yapıya sahiptir.
FIER LIFE CENTER aynı zamanda politika ve sürdürülebilirlik ile ilgili yaptıklarını, eylem ve işlemlerini de çalışanları ve müşterileri ile açık ve şeffaf şeklide paylaşmaktadır. Bunu yapmak için otelimizin internet sitesi kullanılmaktadır. İnternet sitemizde sürdürülebilirlik performansı hakkında periyodik raporlar yayımlanmaktadır. Bu raporlar konusuna uygun periyotlarda düzenlenir. FIER LIFE CENTER sürdürülebilirlik performansımız, politikalarımız ve uygulamalarımız ile ilgili olarak müşterilerimizden, kamu kurumlarından, belediyelerden, çalışanlardan, çevre halkından ve diğer ilgili tüm kişi ve kurumlardan geri bildirim almayı hedefleyen bir sistem mevcuttur. Bu sistem aracılığıyla hem personelimizin hem de müşterilerimizin geri bildirimlerini alırız. Sistemimiz müşterilerimizin ve personelimizin hızlı, basit ve etkili şekilde geri bildirim yapabilmesini sağlayacak ve teşvik edecek şekilde düzenlenmiştir. Bu sistem, misafirler için anket uygulamaları, sosyal medya hesaplarının düzenli takibi, çalışanlar için e-posta, mesajlaşma servisleri ve diğer iletişim kanalları, diğer tüm paydaşlar için ise e-posta ile iletişim ve bunların düzenli takibini içerir.

Müşteri Deneyimi
Otelimizde müşteri memnuniyetine önem verilir. Müşteri memnuniyeti, sürdürülebilirlik ile ilgili yukarıda açıklanan sistemden gelen geri bildirimleri içerir. Alınan sonuçların analizi yapılır. Olumsuz geri bildirim ve buna verilen yanıtlar kaydedilir ve gerekli önlemler alınır.
Personel Katılımı
Otelimizin yönetim sisteminin en önemli unsuru çalışanlarımızdır. Çalışanlarımız yönetim sistemimizde ve sürdürülebilirlikle ilgili politika ve uygulamalarımızda neler yapmaları gerektiğini bilmektedirler. Çalışanlarımızın yapmaları gerekenler yazılı olarak tanımlanmış, kendilerine iletilmiş ve gerekli eğitim ve yönlendirmeler düzenli olarak yapılmaktadır. Bu konudaki eğitimler kayıt altına alınır. Çalışanlarımız yönetim sistemimizin ve sürdürülebilirlik performansımızın geliştirilmesi ve sürekli iyileştirilmesinde aktif rol alırlar. Çalışanlarımızdan gelen geri bildirimler doğrultusunda sistemimizi gözden geçiririz ve iyileştiririz.
Erişebilirlik
Sürdürülebilirlik politikalarımız ve yönetim sistemimiz doğrultusunda oryantasyon eğitimleri dahil; çalışanlara sürdürülebilirlikle ilgili ve çalışma alanlarına ilişkin periyodik eğitim programları, işbaşı eğitimleri, yasal mevzuat gereği alınması gereken eğitimler ve rehberlik destekleri verilir. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri, Mutfak/servis/masaj vb. personel için hijyen eğitimleri, su ve enerji tasarrufu, kimyasal madde kullanım kuralları, yangından korunma, ilk yardım, vb. konularında yıllık eğitim planları uygulamaktayız. Çalışanlarımız tüm eğitim materyallerimize ücretsiz ve açık bir şekilde erişebilmektedir. Otelimiz 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili hükümlerine uymayı taahhüt etmektedir ve çalışana en az asgari ücret vermektedir. Ayrıca 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uyumu da otelimiz taahhüt eder.
Genç ve kadın çalışanların sektörde olmasını destekliyoruz. Kadın çalışan sayısının arttırılması ve yerel istihdamın desteklenmesi başlıca hedeflerimiz arasındadır. Personellerimizin İş Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon Eğitimi, Sürdürülebilirlik Eğitimi konularında uzman kişilerden eğitim almış ve sertifikalandırılmıştır.
FIER LIFE CENTER, çalışanlarına eşit fırsatlar sunmayı ve cinsiyet dengesini önemsemeyi amaç edinmiştir. Bu doğrultuda, çalışanlarımızın yeteneklerine ve deneyimlerine bağlı olarak işe alınmaları sağlanmakta, cinsiyet ayrımcılığına asla izin verilmemektedir. Müşterilerimiz ve çalışanlarımızın mutluluğu bizim önceliğimizdir. Her zaman olduğu gibi, hizmet kalitemizi yükseltmek için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Otelimiz, imkanları dahilinde herkes için erişilebilir turizm hizmetleri sunmayı taahhüt eder ve erişilebilirlik düzeyi hakkında müşterileri ve paydaşlarını internet sitesi aracılığıyla açık ve doğru şekilde bilgilendirir.
Otelimiz ayrıca erişilebilirlikle ilgili yasal düzenlemelere tam uyum sağlamayı ve bu konuda sürekli iyileştirmeyi takip ve taahhüt etmektedir. Tesisimiz 13 odalı olduğu için engelli oda zorunluluğu yoktur.
Satın Alma
Satın alma politikamız yerel, çevreye duyarlı, adil ticarete dayalı ve verimli satın almaya yönelik politikaları içermektedir. FIER LIFE CENTER’ a tarafından mal ve hizmet kaynaklarımız izlenmektedir. Tedarikçilerimiz ile belirli aralıklarla görüşmeler yapmaktayız.
Yerel Satın Alma
Yerel satın alma: Otelimiz mal ve hizmet satın alırken kaliteli ve makul fiyatlı olması kaydıyla yerel tedarikçilere öncelik vermektedir. Bu nedenle tedarikçi listesini güncellemekte ve tedarikçilerini bilgilendirmektedir. Bölge halkından alınan mal ve hizmetlerin oranı ölçülmektedir.
FIER LIFE CENTER, mal ve hizmet satın alırken ithal ürünler için kaliteli ve makul fiyatlı olması kaydıyla adil ticaret tedarikçilere de öncelik vermektedir.
Çevreye Duyarlı Satın Alma
Otelimiz satın alımda çevreye duyarlı bir politika izlemektedir, gıda ve katı atığı azaltmak üzere verimli satın alma, enerji tasarrufu ve su tasarrufuna önem vermektedir.
FIER LIFE CENTER, satın alımlarında çevreye duyarlı ürünlere (çevre etiketli ürünlere) öncelik vermektedir. Satın alınacak ürün grubunda çevre etiketli ürünler yoksa ilgili ürünlerini, üretimi ve diğer tüm süreçleri çevreye zarar vermeyen tedarikçi ve üreticilerden seçer. Tedarikçilerde aranabilecek örnek sertifikalar ISO14001, ISO50001, ISO14064, ISO20400 gibi belgelerdir. Tedarikçilerde aranan sertifikalar yok ise Adil ticaret uygulanır.
Çevre ve Doğa Koruma
Ahşap, balık, kâğıt ve diğer gıdalar için çevre sertifikalı (FSC, MSC, AB-EcoLabel, vb.) veya kaynağı takip edilebilen ürünler tercih edilmektedir. Tehdit altındaki türler ve satılması yasak olan türler (balık, ağaç, bitki, av hayvanı, vb.) otelimizde alınmamakta ve kullanılmamaktadır. Çevre sertifikalı, yerel üretici ve tedarikçilerden, adil ticaret tedarikçilerinden satın alımlarımızın toplam satın alımlara oranı ölçülmektedir. Otelimizin çevre sertifikalı, yerel ve adil ticaretle satın alma ile ilgili hedefleri bulunmaktadır. Bu çerçevede, satın alımlarımızda yerel ve adil ticaret tedarikçilerinin oranının ve sayısının artmasını hedeflemekte ve buna özen göstermekteyiz.
Verimli Satın Alma
Satın alma politikamız, yeniden kullanılabilir, iade edilebilir ve geri dönüştürülmüş malları tercih etmektedir.
FIER LIFE CENTER ayrıca, toplu alıma ve dökme ürün alımına öncelik vermektedir. Bu sayede otelimize daha az sayıda nakliyat yapılmakta, daha az sera gazı emisyonu üretilmektedir.
FIER LIFE CENTER gelen ürünlerde gereksiz ve fazla plastik, naylon, kağıt, cam, ahşap ambalajların olmaması temel önceliğimiz ve tercihimizdir. Sarf malzemesi ve buklet ürünlerin satın alımında tek kullanımlık ürünlerden ve gereksiz ambalajdan (özellikle plastikten) kaçınılmaktadır. Sarf malzemeleri ve tek kullanımlık ürünlerin satın alınması ve kullanımı izlenmekte ve yönetilmektedir.
Sıfır Atık Daha Az Plastik
Kaynaklarımızı en verimli şekilde koruyarak çevre kirliliğini önlemek ve doğayı korumak, atıklarımızın miktarını azaltmak, geri dönüşüm sağlamak veya zararsız hale getirmek ana hedefimizdir. Çevresel etkilerimizin farkında olarak gerekli önlem ve aksiyonların alınması için çaba gösteriyoruz.
İşletmemizde iç ve dış müşteri şartlarının yanı sıra uluslararası ve ulusal yasal şart ve mevzuatlara uygun ürün ve hizmetlerimizin gerçekleştirilmesi ve sunumunda; kirliliğin önlenmesini ve sürdürülebilirliği sağlayarak, sosyal sorumluluk bilinciyle çevre dostu bir kurum olabilmeyi taahhüt ederiz.
- Çevreye yaptığımız etkileri belirliyoruz ve kontrol altına alıyoruz. .
- Kirlilik ile riskleri acil durumlara (yangın, patlama, sel, deprem, sızıntı vb.) hazırlıklıyız ve yasal düzenlemelere uyuyoruz.
- Atıklarımızı minimuma indirmeye, kirliliği kaynağında önlemeye, enerjiyi verimli kullanmaya faaliyetlerimizin çevre üzerinde ki etkilerini azaltmaya çaba gösteriyoruz.
- Atık ayrıştırma ve atık miktarının azaltılması, doğal kaynakların verimli kullanılması faaliyetlerinde sürekli çevresel performansımızı gösteriyoruz.
- Atıkların geri dönüştürülmesi ve bertaraf aşamasında takibini yapıyoruz.
- Çalışanlarımızı kimyasal kullanımı, çevresel etkileri ve atıkları konusunda eğitiyoruz.
- Çalışanlarımızı ve misafirlerimizi çevreye karşı duyarlı olmaları konusunda teşvik ediyor, çalışanlarımıza çevre bilinci ve enerjinin verimli kullanılması ile ilgili eğitimler vererek onları geliştiriyoruz.
Otelimizde enerji ve su tasarruflu sistemler kullanıyoruz. Tedarikçi ve paydaşlarımızı enerji verimliliği çalışmaları konusunda bilinçlendiriyor ve teşvik ediyoruz. Karbon salınımında doğadaki hasarı minimuma indirmek için çevre örgütleri ve temaya ağaç bağışında bulunuyoruz.
Enerji Tasarrufu
Otelimizin enerji tasarrufu politikası bulunmaktadır. Politika, enerji tüketiminin düzenli ölçülmesini, izlenmesini, azaltılmasını içermektedir. Otelimiz enerji tüketimini enerji türüne göre gruplamaktadır, farklı birimlerin enerji tüketimleri izlenmektedir. Otelimizde kullanılan toplam enerji türe göre ölçülmektedir. Otelimiz, enerji tüketiminin yüksek olduğu faaliyetleri belirlemekte, bu alan ve faaliyetlerde enerji tüketimini azaltmak için düzeltici önlemler planlamakta ve uygulamaktadır (ısı yalıtım sistemleri, enerji tüketim sınıfı bulunan cihazlardan düşük tüketimlilerin tercih edilmesi, akkor gibi yüksek enerji tüketimli aydınlatmalar yerine LED ampullerin kullanımı vs.). Ayrıca otelimiz enerji tasarruflu ekipmanlar kullanmaktadır. Otelimiz enerji tasarrufu konusunda çalışanlarını ve paydaşlarını bilgilendirmekte ve eğitmektedir.
FIER LIFE CENTER Sürdürülebilirlik Kapsamında Gerçekleşen Çevresel Unsurlar
- Kağıt tüketimini minimuma indirmek için tedarikçi, satın alma ve ofis işlerinde dijital kayıt sistemi kayıt başlatılmıştır.
- Muhasebede faturalandırma işlemlerinde e-fatura uygulamaya geçilmiştir.
- Ambalaj atıkları toplanmakta ve yerel idareye kontrollü bir şekilde teslim edilmektedir.
- Tüm oda ve alanlarda kullanılan musluklarda su debi ayarlamaları 1 litre kabı 12 saniyede dol duracak şekilde ayarlanmıştır.
- Tüm klima sistemi dereceleri 18-30 derece olarak ayarlanmıştır.
- Tedarikçilerde ecolabel ürün kullanımı önceliklendirilmiştir.
- Karbon salınımını azaltmak için yerel ve en yakın tedarikçilere öncülük verilmektedir.
Atık Su ve Yönetimi
FIER LIFE CENTER , su tasarrufu politikası bulunmaktadır. Politikamız, su tüketiminin düzenli ölçülmesini, izlenmesini, azaltılmasını içermektedir. Otelimizin bulunduğu bölgede su riski durumu belirlenmiştir. Bunun için World Resources Institute tarafından hazırlanan Water Risk Atlas kullanılmaktadır.
Risk analizinde su riski ayrıca değerlendirilmiştir, su yönetimi planı yapılmıştır. Bu plan, su kullanımının ölçümü ve takibi ile su tüketiminin azaltılmasına yönelik hedef ve raporlamaları içermektedir.
Otelimizin su kullanım faaliyetleri nedeni ile deniz, göl gibi sularda yaşayan canlılar zarar görmemektedir. Yine de bu canlıların zarar görme ihtimali risk analizinde değerlendirilmiştir ve gerekli önlemler alınmıştır. Otelimiz, suyun kullanımında tüm yasal gereklilik ve düzenlemelere uymaktadır. Su, yasal ve sürdürülebilir bir kaynaktan gelmektedir. Su tüketimimizi ölçmekteyiz. Misafir veya geceleme başına kullanılan toplam su hesaplanmakta ve raporlanmaktadır. Bu belgenin ekindeki dosya ölçüm için kullanılmaktadır. Su tüketimini azaltma hedeflerimiz bulunmaktadır. Buna yönelik olarak otelimiz düzeltici önlemler planlamakta ve uygulamaktadır. Otelimizde su tasarruflu ekipmanlar kullanılmaktadır. Otelimizde çarşaf ve havluların misafir isteğine bağlı olarak değiştirilmesi gibi iyi uygulamalar kullanılmaktadır. Otelimiz su tasarrufu konusunda çalışanlarını ve paydaşlarını bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir. Otelimiz atık suyunun çevreye zarar vermemesi için tüm imkanlarını seferber etmektedir. Atık suyun bertarafı için yerel yönetimin belirlediği düzenlemelere uyulmaktadır. Bu konuda yasal gerekliliklere uyulmaktadır.
FIER LIFE CENTER bir Katı Atık Yönetim Planı vardır. Plan, atık üretiminin düzenli ölçülmesini, izlenmesini, atıkların azaltılmasını, yeniden kullanımını, geri dönüşümü ve atık bertarafını içermektedir.
Hedef
2025 yılında su tüketim miktarımızı %5 azaltmayı hedefliyoruz. Enerji ve su tüketimi oranını düşürmek için yıllık eğitim planlarını sürekli geliştirmek birinci önceliğimizdir. Çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek makina, ekipman ve tüketim malzemeleri ile sürdürülebilirliğin devamını sağlamak Etkin atık yönetim program ile atık azaltma ve geri dönüşümlü atıkların evsel atığa karışmasını engellemek adına sıfır atık bilincini genele yaymak için projeler geliştirmek.
Karbon Ayak İzi
Karbon salınımı ve doğadaki verilen hasarı bir nebze azaltmak adına tema ve çevre koruma örgütlerine her yıl bağış miktarını %1 oranında arttırmayı planlıyoruz.
Neler Yapabiliriz?
Karbon salınımını azaltmak adına;
- Karbon salınımını azaltmak için onaylı tedarikçilerimizi belirlerken önceliğimiz elektrikli ve yeni yeşil karbon salınımını en düşük araçlar ile hizmet vermesi konusunda bilgilendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması.
- Daha az karbon üreten enerjileri seçeceğiz.
- İklim değişikliği sorununun küresel bir konu olduğu bilinci ile özel sektör, hükümet, yerel idareler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak ortak çözümün parçası olacağız.
- Doğal hayatı koruma ve yaban hayatı destekleme için sokak hayvanları için projeler geliştireceğiz.
- Atık miktarını her yıl % 1 oranında azaltmak için projeler planlamaktayız.
- Misafir odalarının en az % 50’nde kademeli geçiş programı ile tek kullanımlık buklet malzemelerinin sarfiyatının azaltılması için projeler üreteceğiz.
Kültürel Mirasın Sunulması
Otelimiz, yerel halkın fikri mülkiyet haklarına saygı gösterir. Geleneksel ve çağdaş yerel kültürün otantik unsurları mutfağımızda, tasarımımızda, dekorasyonumuzda değerlendirilir.
Eserler
FIER LIFE CENTER, tarihsel ve arkeolojik eserleri alıp satmaz, ticaretine aracılık etmez ve bunları sergilemez.
Sürdürülebilir Yerel Gastronominin Tanıtımı
Otelimiz yerel ürünlerin tanıtılmasına ve tüketimine öncelik vermektedir. Tüm faaliyetlerinde gastronomide sürdürülebilirliği sağlamak için yenilikçi ve yaratıcı uygulamalar ortaya koymaktadır.
Testi Kebabı
Nevşehir’de, tescilli Avanos Çömleğinde hazırlanan coğrafi işaretli bir yemektir. Rivayete göre Kapadokya bölgesinden geçen bir kervan fakir bir ailenin evinde konaklamak zorunda kalmıştır. Evin hanımı misafirperverliğini göstermek için bir tane kuzuyu keser. Evde bulunan geniş bir testiye sebzelerle beraber koyar, tandırda pişirir ve misafirlere ikram eder. Misafirler bu lezzeti çok sever ve testinin yemeklerin pişirilmesinde kullanımı, böylelikle yaygınlaşmıştır.
Hem çömlek üretiminin geleneksel yöntemlerle devam ettirildiği hem de sergi ve satışın yapıldığı bu ev atölyelerinin farklı bir yere taşınmasına gerek duyulmamış, fiziksel özgünlüğü turistik bir değer olarak korunmuştur. Çömleğin kullanıldığı bir alan ise yemeklerin hazırlanması ve servisidir. Ağ pakla, güveçte tandır çorbası ve testi kebabı çömleğin en sık kullanıldığı yemeklerdir.
KIZILÇUKUR VADİSİ
Ürgüp İlçesi’ne bağlı Ortahisar Beldesi ile Avanos İlçesine bağlı Çavuşin Köyü arasında yer almaktadır. Yaklaşık 1,5 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Kızılçukur Vadisi’nde bulunan manzara terasları özellikle Kapadokya’da gün batımını izlemek isteyenlerin akşamüzeri yoğun olarak buluştuğu bir mekandır. Vadinin içine inebilmek için 250 m kadar aşağıdaki Üzümlü Kilise’ye giden patikaya girmek gerekmektedir. Vadiyi yürümeye başladığınızda birkaç tünelden geçerek ilerlersiniz. Tünellerin en uzunu 37 metredir. Tünel 20 metre kadar yüksekliği olan dik bir inişle sonlanmaktadır. Kızılçukur Vadisi bir süre sonra Meskendir Vadisi ile birleşir. Meskendir Vadisi takip edilerek Çavuşin Köyü’nde yürüyüş sonlandırılır. Kızıl Çukur Vadisi gezileri genel olarak Üzümlü Kilisesi’nin gezilmesi ile birlikte başlatılmaktadır. Vadi turları eşsiz manzarası ve mükemmel doğası ile birlikte oldukça keyifli geçmektedir. Üzümlü Kilisesi içerisinde yer alan freskler ikona kırıcı zamanının öncesinde yapılmıştır ve şimdilerde de karşımıza çıkmaktadır. Fresklerin yapımını sağlayan Aziz Nichitas’ın hücresi de kilisenin üst kısmında bulunmaktadır. Vadi gezisi birkaç tünelden geçerek yapılmaktadır. Yürüyüş maratonu trekking boyunca ziyaretçiler birkaç tünelden geçmek zorunda kalmaktadır. Burada yer alan tünellerden en uzun olanı 37 metre uzunluğundadır. Buna rağmen ziyaretçilerin el fenerlerini yanlarında getirmeleri oldukça uygun olacaktır. Tüneller düz yollardan oluşmamaktadır. Dik bir inişle son bulmaktadır. Kişiler tünellerden çıkar ters bir şekilde iniş yaparlarsa çok daha güvenli bir şekilde tünelleri terk edebilirler. Tünellerden çıkıldıktan sonra da Meskendir Vadisi ziyaretçileri karşılamaktadır. Küçük gibi görünse de Kızıl Vadi gezi planı ile gezilmesi gerekli olan bölgelerden biridir. Bu şekilde yorulmadan çok daha pratik bir şekilde gezi yapılabilmektedir. Kızıl Vadi gün batımı manzaraları ile ünlü olmuştur. Kapadokya ziyaretleri gerçekleştiren herkes Kızıl Vadi’de bir kez olsun gün batımı izlemeden gitmemektedir. Ürgüp sınırları içerisinde Çavuşin’e bağlı olan Kızıl Vadi gün batımı manzarası bakımından en güzel görsel şöleni kişilere sunar. Peribacalarının birleşimi ile birlikte ortaya estetik bir görüntü çıkmaktadır. Yer yer kızıl ve yeşil tonları bulunmaktadır. Ziyaretçiler güneşin batmasına saatler kala burada hazırlıklarını yapmakta ve eşsiz manzaranın tadını çıkarmaktadır.
Çevresel Sürdürülebilirlik
İşletmemizde çevreyi korur, kirlenmesini önler, çevreye olan olumsuz etkilerimizi azaltarak korunmasına önem veririz.
Bunun için;
- Yasal düzenlemelere uyum sağlar çevre etkimizi azaltmaya çalışırız.
- Atıklarımızı kaynağına, gruplarına ve tehlike sınıflarına göre etkin şekilde ayırmaya özen gösteririz.
- Tehlikeli maddeler ve kimyasalların yalnızca ihtiyaç durumunda ve gerektiği kadar kullanılma sının hem çevreye olan negatif etkileri hem de atık miktarını azaltacağını biliriz, İşletmemizde aldığımız malzemelerde “geri dönüşüm” ve “çevre dostu” etiketi olanları tercih ederek doğayı korumaya katkıda bulunuruz. Yeniden kullanım fırsatları yaratmaya çalışırız, Kâğıt, peçete, tuvalet kâğıdı, ambalaj gibi tek kullanımlık malzemeleri gerektiği kadar kullanıp doğaya daha az atık bırakmaya özen gösteririz.
- Atıkları doğru şekilde, özelliklerine göre ayrı alanlarda depolar, yasal depolama süre sınırlarını aşmadan lisanslı/yetkili firmalara teslim ederek, kayıtlarını muhafaza ederiz, Su, enerji ve tüm doğal kaynakları tasarruflu kullanmaya çalışırız.
- Bu hassasiyetimizi çalışanlarımız, misafirlerimiz, tedarikçilerimiz ile paylaşırız.
- Çevre yönetimi konusundaki performansımızı ölçer, bu verileri hedeflerle izler ve performansı mızı geliştirmeye çalışırız.
- Çalışanlarımızı çevre konusunda eğitmeyi ve duyarlılıklarını artırmayı amaçlarız.
- Çevredeki biyoçeşitliliği korunması için gerekli önlemleri alır yasal tüm şartlara uyarız.
Çevreye Saygı
Yabani Hayat ve Avcılığı
Nesli Tükenme Tehlikesi Olan Bitki Türleri
YABANİ HAYVAN VE BİTKİ TÜRLERİNİN ULUSLARARASI TİCARET KONVANSİYONU (CITES) CITES (Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu), yabani hayvan ve bitki türlerinin canlı ve ölü örnekleri ile bunların kolayca tanınabilen parçaları ile türevlerinin sözleşmeye taraf ülkeler arasındaki ithalatını, ihracatını, reeksportunu ve denizden girişini kısacası uluslararası ticaretini; temeli izin ve belgelere dayanan ve ancak sözleşmede belirtilen bazı şartların yerine getirilmesi halinde bu izin ve belgelerin verilmesini öngören uluslararası bir düzenlemedir. Sözleşme yabani hayvan ve bitki türlerinin ticaretinde bu canlıların yaşamlarının tehlikeye girmesini önlemeyi amaçlamaktadır. FIER LIFE CENTER ailesi olarak desteklemekteyiz.
Nesli Tükenme Tehlikesi Yaşayan Bazı Hayvanlar
Biyolojik Çeşitlilik Büyük Zarar Görüyor Ne Yapabiliriz?
Canlıyı Ve Doğayı Koruyun
Tarihi ve Dini Yerleri Ziyaret Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Tarihi mekanlar, insanlığın ortak mirası sayılan yerlerdir. Tarihi mekanlar hem yurt içi hem de yurt dışı gezilerinde hemen hemen her turistin gezi planına dahil edilen yerler arasındadır. Kimi zaman güzellikleri ile büyüleyen kimi zaman da önemli bir olayı iliklerimize kadar hissetmemize yardımcı olan tarihi mekanlar, hem bulundukları ülkeler tarafından hem de çeşitli uluslararası kuruluşlar aracılığı ile sıkı bir şekilde korunmaktadır. Ancak tarihi yerleri koruma görevinin büyük bir kısmı bu noktaları ziyaret eden turistlere düşmektedir. Bu kültürel mirasların bizden sonraki nesillere zarar görmeden aktarılmasını istiyorsak, ziyaretimiz esnasında uymamız gereken belirli kurallar bulunuyor.
TARİHİ YERLERDEN HERHANGİ BİR OBJEYİ ALMAYIN
Tarihi mekanlarda en sık karşılaşılan problemlerin başında ziyaretçilerin o noktadan herhangi bir obje alması geliyor. Özellikle mimari değere sahip eserlerden küçük de olsa parça koparmaya çalışan turistlere denk gelmek mümkün. Kutsal yerlerin de büyük bir çoğunluğu tarihi mekanlar olarak kabul edilmektedir. Özellikle tarihi öneme sahip mezarlık gibi noktalardan taş veya toprak almak tamamen yasaktır. Birçok turist bunu hatıra almak adına yaptığını söylese de bu iyi niyetli yaklaşım, tarihi esere onarılamaz derecede zarar verebiliyor.
TARİHİ YERLERİN ÇEVRESİNİ KİRLETMEYİN
Turistik gezilerde sıkça göreceğiniz uyarıların başında yerlere çöp atmayın ibaresi gelmektedir. Özellikle ören yeri olarak bilinen tarihi yerlerde çöp atma sorunu bazen baş edilemez boyutlara ulaşmaktadır. Yere atılan bir çöp hem çevrenin kirlenmesine neden olur hem de cam veya kağıt gibi çöpler sıcak havadan dolayı tutuşarak ören yerinin zarar görmesine ve tarihi mekânların yok olmasına neden olabilir.
TARİHİ YERLERDE ATEŞ YAKMAYIN
Ateş yakmak genel olarak oldukça risklidir. Özellikle tarihi değeri bulunan noktalarda ateş yakmak ise tüm bu alanı doğrudan riske atmaktadır. Bu yüzden hemen hemen her tarihi alanın bulunduğu noktalarda ateş yakmak her koşulda yasaklanmıştır. Bu yüzden tarihi bir alan çevresinde ateş yakmamalı ve ateş yakan birini gördüğünüzde durumu yetkililere bildirmelisiniz.
TARİHİ YERLERDE BULUNAN OBJELERE TIRMANMAYIN
Turistik gezilerde en sevilen anların başında fotoğraf çekimi geliyor. Gezileri ölümsüz hale getirmek için seyahat boyunca sayısız fotoğraf çekiliyor. Sosyal medyanın da etkisiyle çekilen fotoğrafları sıcağı sıcağına sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Daha iyi fotoğraflar çekme uğruna tarihi eserlerin üzerine tırmanmamak veya bu yapılara zarar verebilecek hareketlerde bulunmamak uyulması gereken kuralların başında geliyor.
TARİHİ ESERLERE DOKUNMAYIN
Tarihi eserlerin bulunduğu birçok müze ve ören yeri hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli yerlerinde mevcuttur. Bugün hemen hemen birçok müzede tarihi eserler korunaklı camekan bölmeler içindedir. Ancak camekân bölmelere yerleştirilmesi mümkün olmayan parçalar müzede açık bir şekilde sergilenmektedir. Bu parçalara el sürmeniz hatta dokunmanız tarihi eserin dokusunun deforme olmasına neden olabilir. Bu yüzden bu eserleri dokunmadan ziyaret etmeniz gerekiyor.
TARİHİ BİNALARA VE ESERLERE YAZI YAZMAYIN VE RESİM ÇİZMEYİN
Birçok tarihi eserin geri döndürülemez bir şekilde zarar gördüğü sebeplerin başında eserlere ve binalara yazı yazmak ve resim çizmek geliyor. Kimileri dini ve kültürel sebeplere dayanarak bu kuralı ihlal etse de tarihi eserlere verdiği tahribattan dolayı yazı yazmak ve resim çizmek tamamen yasaktır. Sizler de bu kurala uymalı ve tarihi eserlere bu şekilde zarar veren birilerini gördüğünüzde, durumu yetkililere bildirmelisiniz.
DAR ALANDA BULUNAN TARİHİ ESERLERİ ZİYARET EDERKEN ÇANTANIZA DİKKAT EDİN
Açık hava tarih müzelerinde ve ören yerlerindeki birçok tarihi eserin zarar görmesine neden olan
durumların biri de çantaların bu eserlere zarar vermesidir. Özellikle tarihi yerleri ziyaret ederken dar ve kalabalık alanlarda sırt çantanızın herhangi bir noktaya sürtünmediğinden emin olun. Kalabalık alanlardan geçerken çantanız tarihi bir duvarın boydan boya çizilmesine neden olabilir veya sergilenmekte olan bir objeye çarparak zarar görmesine neden olabilir.
DİNİ VE KÜLTÜREL HASSASİYETLERE UYGUN BİR ŞEKİLDE ZİYARETİNİZİ YAPIN
Özellikle yurt dışına çıktığınız zaman farklı bir kültüre ve inanca ait tarihi bir noktayı ziyaret ederken belli hassasiyetlere uymanız önemlidir. Özellikle toplumların hafızalarında travmatik bir şekilde
yer etmiş anıtları ziyaret ederken saygılı bir şekilde davranmalısınız. Diğer yandan dini öneme sahip tarihi alanları ziyaret ederken hem saygılı hem de o inancın kurallarına uygun bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Örneğin cami ve türbe ziyaretlerinde tesettüre uygun bir kıyafet tercih etmeniz gerekmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin, tarihi turistik alanları ziyaretleri esnasında uyması gereken genel kurallardan sizlere bahsettik. Sizler de turistik gezileriniz esnasında bu kurallara uymayan özen göstermeli ve tarihi dokulara zarar vermekten kaçınmalısınız. Kurumlar tarafından olabildiğince korunan ve günümüze kadar aktarılan bu dünya miraslarını, bizden sonraki nesillere tüm güzelliğiyle aktarmak için her bir bireyin azami bilince sahip olması gereklidir.
KORUNAN ALANLARDA UYULMASI ZORUNLU KURALLAR
– Korunan alanlar içerisinde nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek doğal bitki türlerine hiçbir şekilde zarar verilemez. Bu türler toplanamaz, sökülemez ve bazı parçaları kesilemez, yabani hayvanların yumurtaları toplanamaz ve yuvaları bozulamaz.
– Her ne suretle olursa olsun, ziyaretçiler ürettikleri çöpleri geri götürmek zorundadırlar.
– Alanları kirletici, floraya zarar verici ve faunayı rahatsız edici hiçbir etkinlikte bulunulamaz.
– Alanlarda ateş yakılamaz.
– Yaban hayat tahrip edilemez.
– Korunan alanların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunlarına neden olacak iş ve işlemler yapılamaz.
– Korunan alanlarda ziyaretçiler, belirlenen bölgeler ve güzergâhlar dışına çıkamazlar (Bu husus hem kaynak değerlerinin korunması hem de ziyaretçi güvenliği açısından önemlidir). Alanların kullanma ve yararlanma şartları ve seviyesi İdarece belirlenir ve taşıma kapasitesinin dışına çıkılamaz.
– Korunan alanlarda koruma, yönetim, araştırma, ziyaretçi bilgilendirme ve yönlendirmeye yönelik hizmet ve tesislerin bu alanlar için yapılan planlar doğrultusunda minimum olumsuz etki oluşturacak şekilde gerçekleştirilmesi öngörülür ve uygulama planları ile gerçekleştirilir.
– Sulak alanlarda su rejimini etkileyecek hiçbir faaliyette bulunulamaz.
– Sulak alanlara hangi amaçla olursa olsun yabancı tür atılamaz, bırakılamaz ve sulak alanlardan tür toplanamaz.
– Bu kurallar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2007/1 Genelgesi uyarınca hazırlanmış olup genelge hükümlerine aykırı hareket edenlere “2872 sayılı Çevre Kanununda öngörülen cezalar uygulanır.
– Seyahat acenteleri ve diğer tüzel kişiler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu ile 1330 sayılır.
– Su Ürünleri Kanunu’nda yasaklanan fiillerin 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun uygulandığı
yerlerde işlenmesi halinde, cezalar bir misli artırılarak uygulanır.
– Sürdürülebilir av ve yaban haya yöne mi ve korunan alanların kaynaklarının sürdürülebilirliği, etkin yöne mi, korunması, gelecek nesillere aktarılması ve ziyaretçi güvenliği ile birlikte korunan alanlara gelen ziyaretçilerin izlenmesi ve yönlendirilmesi ile ziyaretçi ihtiyaçlarının ve beklentilerinin tanımlanabilmesi açısından yukarıda belirtilen kuralların eksiksiz uygulanması önem arz etmektedir.
SÜRDÜREBİLİRLİK KONUSUNDA HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN DESTEK VEREN TÜM ÇALIŞANLARIMIZ VE PAYDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ.